Menu Mijn account

Helft leerlingen heeft voor rijles al eens auto gereden

Home > Nieuws > Helft leerlingen heeft voor rijles al eens auto gereden

Bijna de helft van alle reguliere rijbewijsleerlingen heeft vóór het rijlessen al eens auto gereden. Van de 2toDrivers gaf slechts één op de vijf aan dat wel eens te hebben gedaan. Beide groepen doen dat vooral op privéterrein of op bos- en landweggetjes. Dat blijkt uit het 2toDrive-onderzoek van SWOV onder ruim 30.000 jongeren.

Van de automobilisten die via een ‘reguliere’ opleiding hun rijbewijs hebben gehaald, zegt 48 procent wel eens te hebben gereden voor aanvang van de rijopleiding. Die groep bestaat voor het grootste deel uit tieners die aangeven ‘vrijwel nooit’ te hebben gereden. Zestien procent geeft aan soms een auto te besturen, terwijl 2,5 procent al vaak of zelfs heel vaak achter het stuur is gekropen.

Van de 2toDrivers zegt slechts 18 procent wel eens een auto te hebben bestuurd. Tweederde van die groep heeft dat naar eigen zeggen vrijwel nooit gedaan. Eénderde heeft iets vaker geoefend; soms tot zelfs vaak. Uit een voorgaand onderzoek bleek nog dat slechts 15 procent van de 2toDrivers wel eens had gereden voordat bij een rijschool werd aangeklopt. Uit deze grote steekproef blijkt dus dat dit aantal iets hoger ligt, maar nog steeds een stuk lager dan bij de ‘reguliere’ opleiding.


Laatste 6 nieuwsberichten